Schh… Säpo kan höra om slottets dolda säkerhet

Drottningholms slott är inte bara Kung Carl XVI Gustafs och Drottning Silvias bostad. Det är även ett skyddsobjekt, enligt skyddslagen för samhällsviktiga anläggningar. Därför måste vi vara hovsamma kring hur vi sedan år 1996 har hjälpt till att skydda denna förnäma 1600-tals byggnad och dess omgivande fastigheter. Exempelvis från brand, 700 000 turister per år och ett för närgånget intresse från främmande makter. Men lite kan vi berätta. Exempelvis om fingertoppskänslan som krävdes för att installera den senaste säkerhetstekniken i ett över 400 år gammalt slott.

dold säkerhet

Konservatorn skulle gå i taket om vi skruvade upp rökdetektorer

En 192-rummare med kök. Det skulle krävas många detektorer för att skapa en brandsäker miljö. Samtidigt var konservatorn väldigt tydlig med att det inte skulle skruvas upp några detektorer alls, i ett slott som är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Vi hade fått ett knepigt dilemma i knät. Lösningen blev ett aspirationssystem utöver det vanliga. Luft sugs ut från rummen via 6 millimeters plastslangar, upp till en detektor på vinden där luften analyseras. Slangarna ligger dolda i rökgångar och andra skrymslen. Ett enormt pillerarbete. Men det har belönats med uppfattningen att:


››FinlarmGruppen har ytterst kompetent värnat om säkerheten, såväl som kulturarvet.‹‹


Rökdetektorerna är bara ett exempel på utmaningen med att införa tekniska landvinningar i ett slott från den svenska stormaktstiden. Ett annat var att dra fiber, men det vågar vi inte berätta om här.

Ett nytt hemligt avtal som sträcker sig 7 år framåt i tiden

I mars 2019 tog FinlarmGruppen emot detta förlängda förtroende. Otroligt glädjande. Och lite av en ära.

Övergripande lösning

  • Avancerad -------------.
  • ------ utrustade med ----- för hypersäker ---------.
  • Automatiserad ----- med ------ och -------.

Fördelar för Drottningholms slott med lösningen

  • Säker installation då den gamla och nya säkerhetsplattformen kunde köras parallellt, och den gamla bytas ut bit för bit under drift.
  • Dolda installationer som inte drar ner slottets skönhet.
  • Tryggt med en leverantör som är certifierad inom brandlarm, lås, inbrott och kameraövervakning.