Kameran ljuger inte

Stämningen var hätsk. Ord stod mot ord, ända tills säkerhetschefen visade upp videoinspelningen där händelseförloppet var uppenbart. Då gick luften ur den misstänkte. Kameraövervakning (CCTV) kan vara en briljant lösning för att både reda ut och förbygga stöld, intrång, överfall och skadegörelse. Eller bara se att allt är som det ska i lokalerna, hitta något på lagret, alternativt övervaka ett pågående arbete. De senaste åren har det kommit ut en uppsjö med nya övervakningskameror. Läs om hur du hittar rätt lösning för din verksamhet.

certifierad säkerhetskamera cctv

Hitta rätt säkerhetskamera (CCTV)

Kameraövervakning (CCTV, Closed Circuit Television) är inte bara bra för att reda ut vad som egentligen händer eller har hänt, i eller utanför dina lokaler. Kameran har även en avskräckande effekt på personer med otyg i tankarna. Kort och gott, den förbättrar tryggheten på din arbetsplats. Nedan får du råd till att välja rätt kamera för din verksamhet.

Spela in när något händer eller hela tiden

Det första alternativet innebär att övervakningskameran främst fungerar som ett larm, eller förstärkning av larmet. Då kan du få korta video- eller fotosekvenser sända till dig, eller lagrade, i samband med att exempelvis en rörelsedetektor har aktiverats. Det kan passa bra till kontor, produktionsanläggningar och lokaler som står tomma delar av dygnet. Eller där du inte vill att personalen ska känna sig övervakad.

Det senare alternativet handlar om kontinuerlig övervakning. Exempelvis där folk rör sig hela tiden och du vill ha möjligheten att i efterhand titta på en händelse. Eller om du vill använda kameran till att se vem som kommer på besök, hitta medarbetare eller kasta ett öga på hur arbetet rullar på i lokalerna.

Analog, digital eller hybrid

Nedan ser kan du se hur väl dessa olika system passar i din verksamhet. Vi börjar med analoga system som består av analoga kameror kopplade till en digital lagringsenhet (DVR, Digital Video Recorder).

Analoga system kommer till sin rätt om du:

 • Ska övervaka ett mindre område.
 • Önskar komma igång snabbt med ett enkelt system.
 • Vill hålla i plånboken.

Nackdelen med analoga system är att du:

 • Får begränsad trådlös räckvidd mellan kameror och lagringsenheten.
 • Kan få problem med att koppla flera kameror till en lagringsenhet.
 • Inte når systemet över internet.
 • Löper större risk att någon kommer åt lagringsenheten och förstör inspelat material.

Digitala system kommer till sin rätt om du vill:

 • Övervaka ett större område och få tillgång till mer funktioner som zoom och att vrida kameran från annan plats, bildanalys där vissa företeelser kan skapa ett larm, identifiering…
 • Se på inspelat material och styra kameran varhelst ifrån där du har en internet koppling.
 • Lagra inspelat material på annan plats, eller i molnet, där ingen kommer åt det vid ett inbrott.
 • Ansluta fler kameror enkelt.

Nackdelen med digitala system är att du:

 • Riskerar att drabbas av omogen teknik. Välj därför en lösning med en lång referenslista.
 • Troligtvis får göra en större investering.

Hybrida system

Om du idag har en analog anläggning som du vill uppgradera, då kan du få en hybrid lösning.  Det innebär en IP-baserad plattform som vi ansluter dina videoservrar och analoga kameror till. Då kan du exempelvis styra systemet från och lagra videomaterial på en annan plats.

Om du vill veta mer, hör av dig nu så hjälper vi dig

Förutom områdena ovan kommer du behöva beakta en uppsjö andra saker, när du väljer system för videoövervakning. Exempelvis Dataskyddsförordningen, om kameran ska sitta inom- eller utomhus, upplösning, ska larmet gå till en larmcentral, fast internetkoppling, WIFI, mobilnät… Hör av dig till oss nu – så hjälper vi dig till den bästa lösningen för din verksamhet. Du hittar våra kontaktuppgifter nedan.


certifierad säkerhetskamera cctv